Каталог

Інфрачервоний термометр: міфи й реальність

Інфрачервоний термометр: міфи й реальність
01.12.2021

Інфрачервоний термометр: міфи й реальність

За останні кілька років попит на безконтактні термометри зріс. Як правильно використовувати ІЧ- термометр та інтерпретувати результати? Чи висока похибка у таких приладів? Спробуємо відповісти на ці питання.

Безконтактний термометр: принцип роботи

Безконтактний термометр працює в такий спосіб: він вимірює інфрачервоне випромінювання від людини або об'єкта. Це відбувається за допомогою вбудованої в прилад лінзи, яка фокусує тепло і спрямовує його на термодатчик. Потім дані перетворюються на електросигнал, а потім – на звичні показники на екрані.

Потрібно просто навести датчик приладу на предмет або людину, натиснути на кнопку й утримувати термометр кілька секунд. Вимірювання температури в такий спосіб дає точні результати.

Чи є точними показники іч-термометра

Багато хто скептично ставиться до показників, отриманих за допомогою безконтактного термометра.

Варто розібратися в тому, як правильно виконувати процедуру й інтерпретувати отримані дані, а також нагадати, що температура на лобі й під пахвою зазвичай відрізняється на декілька десятих градуса.

Для того, щоб отримати коректні дані під час вимірювання температури, наприклад, на лобі за допомогою ІЧ-приладу, його потрібно спершу відкалібрувати. Простіше кажучи, підлаштувати вимірювання приладу під справжні показники вимірюваної поверхні.

У безконтактному інфрачервоному термометрі Longevita YK-001 робиться це просто:

  1. Здійсніть вимірювання температури тіла за допомогою ртутного термометра і зафіксуйте показники. Ці показники будуть служити «еталоном»;
  2. Виміряйте температуру за допомогою інфрачервоного пристрою;
  3. Потім від цифрового значення ртутного пристрою відніміть цифрове значення інфрачервоного термометра;
  4. Отриману різницю додайте або відніміть в меню інфрачервоного термометра для отримання «еталонного» значення. Якщо показник менш ніж 0,2 градуса, додайте оригінальне F2". Якщо більш ніж 0,2 градуса, навпаки, відніміть 0.2 від оригінального значення F2";
  5. Наостанку проведіть повторне вимірювання за допомогою інфрачервоного пристрою;
  6. Даний метод калібрування дозволяє якісно налаштувати інфрачервоний термометр і уникнути помилок в період вимірювання температури.

Калібруйте прилад за згаданою вище схемою, якщо здійснюєте вимірювання в домашніх умовах. Але якщо ви використовуєте термометр для обстеження людей в громадських місцях, можете не застосовувати функцію загального зсуву температури. Наприклад, ІЧ-термометр Longevita YK-001 був скоректований під час виробництва, тож просто натисніть кнопку, щоб використовувати його.

Після того, як калібрування проведено, переконайтеся, що датчик і поверхня, температура якої вимірюються, чисті й непошкоджені.

Забруднений датчик або забруднена шкіра, занадто висока/низька температура в приміщенні, пара або туман також можуть впливати на показники. Крім того, дані можуть бути некоректними, якщо ви невірно навели датчик приладу: його варто направляти точно в центр чола.

Якщо похибка велика, потрібно повторити процедуру й зробити контрольне вимірювання на комусь іншому, щоб виключити несправність.

Якість самої техніки теж впливає на зчитування температури. Зверніть увагу на виробника під час вибору безконтактного термометра.

Наприклад, Longevita YK-001 – безконтактний термометр, який дає точні результати за 1 секунду. За його допомогою можна вимірювати температуру тіла в діапазоні від 32 до 42.9 і температуру об'єктів від 0 до 100C. Він автоматично вимикається через 15 секунд і запам'ятовує 50 замірів. Термометри Longevita сертифіковані в Україні та дозволені для використання в мед.установах.

Де зручно використовувати інфрачервоний термометр

Безконтактні термометри дуже люблять батьки, адже процедуру можна провести швидко і безпечно, на секунду зупинивши дитину або не будячи дитину, коли вона спить.

Також завдяки швидкості й безконтактному принципу роботи ІЧ-термометри зручно використовувати на прохідних підприємств, в магазинах та інших місцях, де потрібно вимірювати температуру великій кількості людей.

Безконтактні ІЧ-термометри використовують в побутових цілях: вимірюють температуру повітря, води або поверхонь об'єктів.

Товари із статті

Термометр інфрачервоний безконтактний Longevita YK-001

Інфрачервоний, безконтактний, РК екран з підсвічуванням, пам'ять на 50 вимірювань, можливість калібрування

  • Інфрачервоний, безконтактний
  • Спосіб вимірювання: Лоб, температура поверхні об'єктів

Немає в наявності